Wombati

To se někdo má, když má vánoce i v únoru.

Jak již úvodní věta napověděla, dnes to bude o jednom krásném vánočním dárku od puffina, který přišel až z daleké Austrálie.
Vzhledem k tomu, že všichni, kdož čtete tyto stránky jste inteligentní, vzdělaní lidé, bylo by pro vás jistě urážkou, kdybych se vám tady teď snažil v několika stručných větách říci něco o wombatech.

Takže, kdo z vás je vzdělaný a urážlivý, nechť v klidu dále pokračuje kombinací kláves Alt + F4, no a vy ostatní (pokud někdo zbyl) vězte, že wombat patří mezi vačnatce a je to mistr v hrabání nor, které bývají dlouhé až 30 metrů a leckdy mívají i více než jednu ložnici a několik vchodů.
Žije převážně v noci, kdy se vzduch ochladí (celkem ho chápu), a během pasení, které trvá tři až osm hodin mohou ujít až tři kilometry a prolezou mnoho nor (asi navštěvuje sousedovu do spíž :o)
Když je ale zima, vyleze ven přes den a žere si v klidu na sluníčku. Wombati dorůstají délky až 1.2m, váhy mezi 20-39kg a dožívají se až 15 let.
Paní womabtová nosí malého wombatíka v kapse asi pět měsíců. Po zvakuvykulení s ní wombatík žije ještě asi rok.
U nás se wombatům říkám jenom wombat, pokud jej tedy lidé vůbec znají. Latinský název je pak Wombatus Ursinus. V Austrálii se ale vyskytují dva druhy těchto zvířat, která staví svoje nory jako buldozer a sice Common Wombat a Hairy-Nosed Wombat.
Tolik můj slabý překlad informací o wombatech, který byl na plechovce. Jinak na obrázcích je první druh a sice Common Wombat :o)

 wombat  wombat  wombat  wombat

Další informace o wombatech můžete nalézt například na stránce Wombmania